Lúgos víz, méregtelenítés, méregtelenítő kúra

NANNA lúgos víz és struktúrált vízcsalád, salaktalanításhoz méregtelenítéshez és immunrendszer erősítéshez

Stabilizált Oxigén - leggyakoribb kérdések

 

1.    Mit nevezünk aktivált vagy stabilizál oxigénnek?

Az oxigén az aerob élet alapja. A szervezet számára szükséges oxigén egy harmadát tüdőn át, légzéssel, míg kétharmadát táplálékkal/az emésztőrendszeren át/veszi fel az emberi szervezet.
A funkcionális vizek/vagy a szilárd formában megjelenő speciális táplálék-kiegészítők, az oxigént tartalmazhatják/különböző molekuláris formákban: O1, O2, O3, O4…./ oldott állapotban és/vagy különböző vízklaszterekben és/vagy ezekhez, illetve nem toxikus ionos formákhoz/sókhoz másodlagos kémiai kötésekkel /elektromos, H-híd/ kötött formákban. /Ezek a nem-toxikus sóformák általában magnézium, kálcium, nátrium, kálium, stb. sók./

Ezekből a kötött/stabilizált oxigénformákból az inter-molekuláris kötések gyengülése, felszabadúlása után az emberi testben lévő állandó redox-folyamatoknak, elektrolízisnek, elektron le-felvételnek köszönhetően felszabaduló oxigén bejuthat a véráramba.
(Megjegyezzük, hogy az USA-ban bizonyos hirdetési rendelkezés értelmében a „stabilizált oxigén” kifejezést nem szabad használni oxigén-alapú táplálék-kiegészítőre, kivéve ha az adott termék hidrogén-peroxidot (H2O2) vagy ózont tartalmaz primer oxigénforrásként. 

 

2.    Mit nevezünk „oxiklór” vegyületnek?

Számos oxigén-kiegészítő és oxigén-additív használ oxiklór vagy hipoklorit tipusú vegyületeket (pl.klórdioxid ClO2, klorát ClO3) azért, hogy stabilizálja az oxigénmolekulák közötti kölcsönhatásokat, tehát az oxigéntartalmat, elméletileg ezekből a molekulákból a gyomorban az emésztés (HCl) hatására oxigén szabadulhat fel, de ez még tudományosan nem bizonyított. Ezek a vegyületek nagyobb koncentrációban toxikusak.
A ClO2 nátrium vegyületét NaClO2, az élelmiszeripar fertőtlenítésre gyakran használja, az FDA rendelkezések szerint humán fogyasztású termékekben mennyisége nem lehet nagyobb mint 0,5% /5000ppm/. Táplálék-kiegészítőkben nem használható, de számos „stabilizált oxigén” tartalmú termékben, illetve az ivóvízben is jelen van, jelen lehet.

 

3.    Mennyi oxigént lehet feloldani vízben?

Normál légköri nyomás mellett – a hőmérséklettől függően – a tiszta víz szobahőmérsékleten kb. 5-20 ppm oxigén gázt /O2/ tud oldatban tartani, a többi gyorsan kipezseg belőle.4.    Az Aqua-Plastech „OxySpin, OxySport” italainak biohozzáférhető oxigénkoncentrációja több ezerszerese a sima palackozott vízének?

Az OxySpin, OxySport ital aktivált/kötött oxigén tartalma nem vízben oldott oxigén. A különleges vízkezelési technológiának köszönhetően az oxigén tartalmat különböző méretű, szimmetriájú töltött vízklaszterek stabilizálhatják, és tarthatják biológiai körülmények között felszabadulható formákban. Ez az italfajta nem tartalmaz oxiklór-vegyületeket és élettartama magas.5.    A pH miért játszik szerepet az oxigén kiegészítésnél?

Az OxiSpin, OxySport ital enyhén lúgos, pH=7,8-8,0. Ez egy tökéletes pH tartomány külső és/vagy belső használatnál. Az NaOCl és NaOCl2 tartalmú vizek (pH értéke > 8-10, ami az előbbi vegyületeknek köszönhető) esetén az oxigén-pótlásnál nem biztos, hogy előnyös . Az ilyen vizek fogyasztása fokozott sósav (HCl) felszabadulást, így sérüléseket jelenthet/okozhat a gyomorban. 


6.    Hogyan jut be az aktivált/kötött oxigén a vérbe?

Tudományos eredmények igazolják, hogy az egészséges, jól „oxigénezett” egyének vérplazmája kb. 3% oldott oxigént tartalmaz, a többit (97%) a vörös vértestek hemoglobinja kötve tartalmazza. A hemoglobinból kijutó oxigént a vérplazma szállítja a sejtekhez, ahol az energiatermelő metabolitikus folyamatok részei lesznek. Az oxigén tehát mindig jelen van, szállítódik a vérplazmában. Tudományos adatok bizonyítják, hogy az OxySpin, OxySport ital fogyasztása növeli az artériás vér parciális O2  nyomását.


7.    Milyen hatása van az aktivált/kötött oxigénnek a mikroorganizmusokra?

Adatok bizonyítják, hogy az OxySpin, OxySport italok idő és koncentráció-függően antimikrobás hatásokkal rendelkeznek. Általában a következő anaerob /nem levegő toleráns/ patogén mikrobás kategóriák telep-számát csökkenti: baktériumok, élesztők, gombák, penészek.
Vizsgálati adatok alapján a prebiotikus hatású baktériumokra (Lacto-és Bifidobaktériumok) nincs
számottevő gátlóhatása. A véráram megnövekedett oxigéntartalma, fontos az immunrendszer optimális működése szempontjából is.


8.    Milyen időpontokban ajánlott kötött/aktivált oxigéntartalmú italok fogyaszása?

Az OxySpin, OxySport italok fogyasztása nem zavarja normál táplálkozás esetén a tápláléki összetevők pl. vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok biohasznosulását, sőt antimikrobás hatása előnyös lehet. Általában ajánlott étkezés előtt fél órával éhgyomorra, vagy étkezés után 2 óra múlva fogyasztani, mert ekkor várhatók a nagyobb fiziológiai előnyök, hatások. Tapasztalatok mutatják, hogy a bevitt táplálék vagy akár gyógyszer biohasznosúlása fokozottab.


9.    Fokozza-e a kötött/aktivált oxigéntartalmú italok fogyasztása a szervezetre káros szabadgyökök termelését?

Az oxigénből a szervezet energiatermelő metabolitikus folyamataiban reaktív oxigén(ROS: O2.-, OH., 1O2) és nitrogén tartalmú (RNX: NO.; ONOO-) formák képződnek, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk működéséhez. Ezek mennyiségét szervezetünk antioxidáns védekező rendszere le tudja szabályozni. Azonban ha a reaktív formák mennyisége megnő, az általuk okozott sérülések nem javítódnak, azaz az antioxidáns rendszer alulműködik, bekövetkezik az un. oxidatív stressz, ami számos kórkép indítója, befolyásolója lehet. A korral az antioxidáns védekezőrendszer aktivitása csökken. Azonban ha az antioxidáns rendszer túlműködik, a ROS/RNS termelés alacsony, bekövetkezik a pro-oxidatív stressz, ami hasonlóan káros a szervezetre. 

A szervezetben tehát a megfelelő oxigénszint és antioxidáns aktivitás fenntartása alapvetően fontos. Az eddigi adatok még nem elegendőek a kérdés eldöntésére. Kiegyensúlyozott egészségtudatos táplálkozásnál nagy valószínűséggel a kötött/aktivált oxigéntartalmú ital fogyasztása nem fokozza az oxidatív stresszt. Fontos, a táplálkozási /növényi/ antioxidánsok (gyümölcsök, zöldségek) rendszeres fogyasztása is.10.    Segít-e a kötött/aktivált oxigén tartalmú ital fogyasztása az egészség megtartásában?

Az oxigén alapvetően fontos a sejti funkciók és javítások megtartásában. A bőregészség szempontjából az ilyen víz elősegítheti a fibrioblaszt és a kollagén termelést. Külső használata csökkentheti a bőr mikrobás fertőzését, segítheti a bőrsérülések javítását.


11.    Lehet-e mérni a kötött/aktivált oxigén tartalmú italok oxigéntartalmát a hagyományos oldott oxigént mérő technikákkal?

Mivel ezek az italok nem oldott oxigént tartalmaznak, az oldott oxigént mérő technikák általában nem, vagy csak nagyon bizonytalanul alkalmazhatók.
Az oxigén tartalom egyszerű mérése az oxidációs redukciós potenciál (ORP) mérését lehetővé tevő eszközökkel lehetséges. A valódi pontosabb adatok meghatározása O17 MMR és izotóparány tömegspektrometikai módszerekkel lehetséges.


12.    Csökkenthetők-e a levegőszennyeződések hatásai kötött/aktivált oxigén tartalmú ital fogyasztásával?

A szervezet energia termelésének metabolitikus folyamatainak az alapja, meghatározója az oxigén. Az emberi a szervezet oxigén koncentrációja kb. háromszorosa a levegőének. A levegő azonban gyakran, kisebb-nagyobb mértékben szennyezett, egészségkárosító anyagokat, vegyületeket tartalmaz, így ebből az oxigén kinyerése/biztosítása egyre nehezebb feladat.


13.    Étkezésnek, az életmódnak van-e szerepe a szervezet oxigén háztartásában?

A szervezet számára szükséges oxigén kétharmadát táplálékkal /komplex gabonafélék gyümölcsök és zöldségek komplex szénhidrátjai, a növényi rostok gazdagok oxigénben/ vesszük fel. A zsírok, a fehérjék oxigénben szegények. A zsír és fehérje gazdag ételek /főleg a gyorséttermi hálózatok ételei/ emésztése szervezeti feldolgozása sok extra oxigént igényel. Hasonló a helyzet az egyszerű cukrokban gazdag édes ételekkel, a fehér lisztből készült termékekkel illetve az alkohol tartalmú italokban is. A szervezet ezek emésztéséhez a normál élettani folyamatokból von el oxigént, azaz ilyen ételek, italok fogyasztása esetén extrém oxigénbevitel, pótlás, szükséges.


Az életmód is meghatározza, befolyásolja szervezetünk oxigénháztartását, igényét /pl. stressz, betegségek, környezeti ártalmak, dohányzás, gyógyszerek, gyenge, nem megfelelő táplálkozás stb. A szervezet krónikus savas állapota, a fertőzések szintén csökkentik a felhasználható oxigén mennyiségét.
A mozgás, sport, fizikai aktivitás jelentősen növelik szervezetünk oxigén igényét, forgalmát. A növekvő oxigén bevitel egyik fontos hatása, hogy növeli a szervezet energia termelését, azaz a fizikai/sport teljesítményeket.
A másik pozitív hatása, hogy segíti az oxidatív metabolizmust, a salakanyagok lebomlását, eltávolítását, tehát segíti a szervezet, méregtelenítő folyamatait.


14.    Oxigén-terápiának minősül-e a kötött/aktivált oxigént tartalmazó italok fogyasztása?

Nem minősül annak, mivel ezen termékek fogyasztásának célja a szervezet számára szükséges oxigénszinthez történő pozitív hozzájárulás táplálkozási körülmények között hatékonyan és a legkisebb kockázattal. A táplálékkiegészítőkhöz, funkcionális élelmiszerekhez, funkcionális italokhoz az érvényes EU, USA rendelkezések szerint gyógyhatás nem rendelhető.
                        Prof.Dr. Dinya Zoltán,    Dr. Dinya Tamás 

 

 

Termékajánló

NANNA Oxygénes víz

NANNA Oxygénes víz

OxySpin1,6 liter
OxySport0,5 liter

Az Oxigén hatása a szervezetre:

- jó emésztés, mindennapi székletképződés

- csökkenti a szívroham kockázatát

- fokozza a szellemi teljesítőképességet

- fokozza a fizikai terhelhetőséget