Lúgos víz, méregtelenítés, méregtelenítő kúra

NANNA lúgos víz és struktúrált vízcsalád, salaktalanításhoz méregtelenítéshez és immunrendszer erősítéshez

Hogyan működik a jódos és szelénes Nanna víz?

Egyedülálló jóddal és szelénnel adalékolt funkcionális vizek

Pótold egyedülállóan a nélkülözhetetlen jódot és szelént!

Pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlmüködés, pajzsmirigy tünetei - Jódos-szelénes víz

Egészségvédelmi szempontból alapvetően fontos szervezetünk számára biztosítani a normális működéshez, a kemoprevencióhoz szükséges, általa nem termelt kémiai anyagokat. A mai funkcionális vizek döntő többsége elsősorban az elem (kalcium, magnézium, vas stb.) illetve nyomelem (jód, szelén, bór, mangán stb.) bevitelt biztosítja. Az elemeket, melyekből általában több kell naponta, mint 250 mg, (P, Ca, Mg, P, S, K, stb.) és nyomelemeket, melyekből általában kevesebb kell naponta, mint 20 mg (pl. Fe, Zn, Cu, Se, I, stb.) táplálékkal és ivóvízzel visszük be. A szervezet számára nem ezek mennyisége, hanem ezek szükséges mennyiségben történő biológiai hasznosulása a döntő. A legtöbb esetben a víz biztosítja az optimális hasznosulást!

A megbízható, egészséges, adalékolt funkcionális víz alapja az optimális összetételű, mikrobiológiailag megfelelő ásványvíz. Ennek megfelelő célzott kezelésével és adalékolásával nyerhetünk valóban pozitív egészségvédő hatású funkcionális vizeket. Különösen igaz ez, ha a megfelelő elektromos- kezeléssel nyert stabilizált oxigénben gazdag, lúgos, vagy savas vizeket tudatosan egészítjük ki olyan összetevőkkel, melyekre szervezetünk normális, egészséges működése, vagy patológiás állapotok befolyásolása miatt szükség van. Ebből a szempontból a tudomány mai eredményei alapján a két legfontosabb –egymás hatását befolyásoló, erősítő- funkcionális nyomelem a JÓD és a SZELÉN.

A jód és a szelén jó példák olyan létfontosságú nyomelemekre, melyek hiánypótlásával megelőzhető a pajzsmirigy túlműködés, a pajzsmirigy alulműködés és számos betegség.

 

A jód hatása

A jód az emberi élet szempontjából tehát nélkülözhetetlen elem, amit már az 1800-as évek elején felismernek és a konyhasó jódozásával (ami káliumjodid hozzáadást jelent) igyekeztek/ és igyekeznek ma is pótolni, csökkenteni a tápláléki jódhiányt. Az ilyen hozzáadott jód általában elemi formában lévő negatív töltésű jódidion (I-). Ennek jódnak egy kis hányadát tudja a szervezet nagyon bonyolult összetett folyamatban feldolgozni, hasznosítani, a megmaradt rész elraktározódik a szervezetben. Létezik a jódnak egy kevésbé ismert kiváló élettani hatásokat kiváltó pozitív töltésű formája is. Ennek a szervezet általi feldolgozása lényegesen egyszerűbb, nincs bonyolult átalakítás, a felesleg nem raktározódik, egyszerűen széklettel, vizelettel távozik.

A jód legfontosabb szerepe a tiroid hormonok, a tiroxin (T4 jód atomot tartalmazó molekula) és a belőle jódelvonással képződő trijódtironin (T3) szintézisében van. A táplálékkal felvett jód, jodidion formában a vérárammal jut be a pajzsmirigybe. (A I- bejutását, tehát biohasznosulását, a perklorátion – mely a vizekben a klórozás révén képződik és van jelen! – gátolja !) A pajzsmirigyben a jodidiont peroxidázenzim(-ek) elemi jóddá (I) oxidálják ami beépül a tireoglobulin fehérje tirozil oldalláncaiba  és kialakul a tiroxin (T4), majd belőle a trijód-tironin(T3). Ezek leszakadnak a tireoglobulinról és bejutva a vérkeringésbe, hormonhatásúvá válnak. A T4 főleg a vérszérumban a „tiroxin-kötő-globulin” fehérjéhez, míg a T3 az un. prealbumin frakcióhoz kötődve jut el a különböző szövetekhez és ott fejtik ki élettani hatásaikat. 

Az agyalapi hipofízis mirigy egy hormont az úgynevezett tiroidstimuláló hormont (TSH) üríti a vérbe, ami segíti, stimulálja a pajzsmirigy működését, a pajzsmirigyet fokozottabb jód felvételre a vérből, azaz a T4 hormon szintézisét. A TSH hiányában tehát a hormontermelés döntően tehát megszűnik. A T4-ből egy szelén tartalmú ún.  jódtironin-dejodinázenzim jódelvonással állítja elő az aktív T3 formát. Ez az enzim megfelelő szelén felvétel hiányában nem tud működni. Ez a legfontosabb magyarázata, hogy a jód és a szelén pótlásnak együtt kell járni. A sokféle hormonhatás közül a legjellegzetesebb (fontosabb) a szövetek anyagcseréjének fokozása, ami jól mérhető a fokozódó oxigén felvétellel. Ez a magyarázata a jód/szelén tartalmú stabilizált oxigénben dús vizek előnyös élettani hatásainak!

Jódhiány esetén fellép a pajzsmirigy hipofunkciója (hipotireózis) amikor is a hormontermelés/ürítés csökken, ami az alapanyagcsere csökkenéséhez vezet, ami növekedésbeli és szellemi visszamaradottsághoz adottsághoz vezet. 

Ellenben a hipertizeózis fokozott alapanyagcseréhez vezet, melyre jellemző pl. a megnövekedett szívfrekvencia. A tiroid hormonoknak alapvetően fontos szerepe van a pajzsmirigy, a mell- szövetek anyagcseréjében, a végtagok csontjainak fejlődésében, az agyműködésben. A HIPOTIREÓZIS –melyben a nem megfelelő jódfelvétel döntő szerepet játszik! – T3, T4 termelés csökkenéséhez vezet, mely számos kórkép kialakulása/befolyásolása mellett növekedési zavarokhoz és szellemi visszamaradottsághoz (kreténizmus) illetve a pajzsmirigy megnövekedéséhez, strúmához/ népiesen golyva/ vezet. A HIPERTIREÓZIS is többféle betegséghez vezethet (pl. a pajzsmirigy megnövekedése /strúma/, a Bazedow-kór, szívműködési problémák, fokozott ingerlékenység). A hipotireózis különösen fontos a magzati állapotban, illetve csecsemőkorban, mert ilyenkor az anya jódhiánya nagymértékben befolyásolja a gyermek szellemi tulajdonságait. Gyermek/felnőtt korban a jódhiány pajzsmirigy alulműködéshez, pajzsmirigy túlműködéshez, krónikus fáradtsághoz, hízáshoz, fokozott fázékonysághoz, hajhulláshoz, alvászavarokhoz, depresszióhoz, gyermekek hiperaktivitásához, izom/ízületi fájdalmakhoz, menstruációs zavarokhoz, székrekedéshez, látás-, hallás-, beszédproblémákhoz vezethet. Mindezek a pajzsmirigy betegségek tüneteit képzik. A jódhiánynak szerepe van a diabétesz kialakulásában is. A strúmát a hipo- és a hipertiroidizmus egyaránt kialakíthatja. A jódhiány felismerése (A reggeli első vizelet vizsgálatából megállapítható, hogy a szervezet űrit-e jódot vagy sem!) és javítása különösen fontos a terhes és a szoptatós nőknél! A szervezetünkre a fölös jódbevitel is káros, mivel autóimmun betegségek, érzékenységi reakciók a tiroid hormontermelés zavarai (strúma, pajzsmirigyrák) alakulhatnak ki. 
A pajzsmirigy optimális működése szempontjából a jód és a szelén mellett a cinknek, az E- és D-vitaminoknak illetve a növényi antioxidánsoknak valamint a szervezet enzimatikus antioxidáns rendszereinek (pl. a glutationperoxidáz enzimnek) is meghatározó szerepe van.


Az elemi jód, mint minden elem, dózistól függően toxikus is lehet. A fölös elemi jódbevitel egyaránt okozhat hipo- vagy hipertiroidizmust. A férfiak hasznosított jódbevitelének általában 250-300 µg/nap, a nőknek 190-220 µg/nap lenne szükség. A jód R legfelső (UL) tolerálható felvételi határértékei a következők (µg/nap):

1-3 év  
900
4-8 év300
9-13 év600
14-18 év900
>19 év1100
terhes nők szoptatós anyák (14-19 év)900
>19 év  
1100

Autóimmun pajzsmirigy betegségek (pl. Basedow- Grave- vagy Hashimoto- betegség) esetén a fölös jódfelvétel káros lehet, ilyen esetekben különösen oda kell figyelni –a kezelő orvossal történő konzultáció után- ellenőrizni a jódbevitelt.

A jód napi ajánlott (RDA) beviteli értékei (µg/nap)

0-6 hó 
110
7-12 hó130
1-8 év90
9-13 év120
14-18 év150
>19 év 
150
terhes nők 
220
szoptatós anyák 
290


A jódhiányos állapotúak figyeljenek oda a táplálkozásukra, mert bizonyos táplálékok, pl. szója, keresztesvirágú zöldségek (káposzta-félék) csökkenthetik a jódfelvételt, a jód hasznosulását. A tejtermékek (tej, joghurt, sajtok, tojás, földieper, teljes kiőrlésű gabonatermékek) ellenben megfelelő tápláléki jódforrások.

A szelén hatása


jódos szelénes víz a megfelelő szelénforrásA SZELÉN a fő ásványi antioxidáns nyomelem (a szervezet utcaseprőjének is nevezhetjük). A szelén hiánynak számos kórkép kialakulásában fontos szerepe van (pl. asztma, szívizom problémák, ízületi gyulladások, psoriazis, immunrendszeri problémák, kolorektális-, mell-, nyelőcső tumorok, méhciszta, férfiterméketlenség, szklerózis multiplex, Parkinson- és Alzheimer-kór stb). A szelén antioxidáns védekező rendszerünk enzimeinek (pl. glutationperoxidáz (GSPx), tioredoxinreduktáz (TRx) kulcseleme, a testünk legjobb antioxidánsa (antiperoxidánsa!). A szelén tehát védi sejtjeinket az oxidatív stressztől, csökkenti az oxidatív stressz hatásokat, fokozza a pajzsmirigy tiroidhormon termelését, csökkenti az ízületi gyulladásos folyamatokat. Fontos tudni, hogy a szteroid típusú gyulladásgátlók (pl. kortizol, prednizolon stb. a réz-, vashiány csökkentik a szervezet szelénszintjét) azaz ilyen esetekben a szelénpótlásra oda kell figyelni.

Vírusos fertőzéseknél fontos a szelénpótlás. A szelén fontos az ösztrogének lebontásaiért felelős ösztrogén-szulfotranszferáz enzim működéséhez. Szelénhiány esetén a szervezet nem tudja feladatát ellátni, nő az ösztrogén szint, aminek fontos szerepe van a mellrák kialakulásában, a pajzsmirigy funkciók csökkenéséhez vezethet. A szelén fontos a tesztoszteron termeléshez, hiánya pl. hajhullást, oszteoartitiszt okozhat, férfi terméketlenséghez vezethet. Szelén hiánnyal hozható kapcsolatba pl. a vérszegénység, az izomfájdalmak, a májcirózis is.

A szelénnek szerepe van a diabétesz prevenciójában, de a diabeteszes betegek kérjék ki orvosuk tanácsát, a szelénpótlással óvatosan járjanak el. 
A szelénnek aktív szerepe az immunrendszer T-sejtjeinek hatásos működésében (pl. hepatítisz B és C prevenció).  Az alacsony szelén szint kedvez a vírusos fertőzéseknek, valamint csökkenti a férfiak esetében a tesztoszteron szintézisét, azaz szerepe van a férfi terméketlenségben. Az alacsony szelén szint megnyilvánul az agyműködésben is, pl. az Alzheimer-kór kialakulásában, a hangulati állapotban is fontos szerepe lehet, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tumorok (mell, prosztata, májtumorok) rizikójának csökkentésében.

A szelén pótlása a táplálkozás kiegészítéseként történhet szerves (pl. szelenocisztein, szelenometionin) illetve szervetlen (nátriumszelenit, nátriumszelenát) formákkal. (Megjegyzés: a szerves szelénformák hosszútávú fogyasztásnál toxikusabbak lehetnek, mint a szervetlenek.) A szelén a megfelelő jód, D-, E-vitamin illetve cink-szinttel együtt fejti ki előnyös hatásait. A szelénhiány speciális diétáknál, teljes parenterális (tápcsatorna kikerülésével juttat tápanyagot vagy gyógyszert a szervezetbe) táplálásnál fokozódik, ilyen esetekben a szelént pótolni kell.

Fontos tudni, hogy az arzén (arzénes ivóvizek!) csökkenti a szervezet szelén szintjét. A szelén szinergizál a kénnel, köti a nehézfémeket (Hg, Cd, Pb), az arzént, így csökkentik ezen elemek toxikus hatásait. A szelénpótlás föltétlen szükséges a magas arzéntartalmú vizet fogyasztóknál , mivel a GPx, a glutation (GSH) aktivitás illetve szint fokozásával védi egészségünket. 


A szelén napi felvételi, optimális mennyisége: 1 µg/testsúly kg
A szelén legfelső tolerálható felvételi értéke (UL) 400 µg/ nap. 
Napi ajánlott megfelelő felvételi értékek (RDA, AI, µg/ testsúly kg)

0-6 hó15
6-12 hó20
1-3 év 
20
4-8 év30
9-13 év40
>14 év50-60
terhes nők60
szoptatós anyák70


A jód és a szelén együtt fejtik ki optimális egészségvédő hatásukat (pl. az elektromágneses/radioaktív sugárzások egészségkárosító hatásait együtt sokkal hatásosabban védik ki, mint külön-külön). Például a jód és a szelén – főleg oxigéndús környezetben- együtt fejtik ki gátlóhatásukat a pl. Candida albicans gomba ellen. Kölcsönösen befolyásolják egymás hatását, a szelén hiány jódhiányt indukálhat és fordítva, vagy pl. a fölös jód is szelén hiányt eredményez, ami csökkenti a szelenoenzimek egészségvédő hatásait. Több ráktípus (mell-, pajzsmirigy-, prosztata-, kolorektális) megelőzésében a jód és a szelén együtt fejti ki védőhatását. Testünk nem tudja konzerválni a jódot és a szelént, mint a vasat, így pótolni kell őket, de pótlásuknak együtt kell járni: két nyomelem együttes, megfelelő arányú pótlása segítséget nyújt a pajzsmirigy túlműködés illetve a pajzsmirigy alulműködés prevenciójában valamint tüneteinek kezelésében.

Szervezetünk normális működéséhez szükséges jód és szelén mennyiséget táplálékainkkal biztosan nem vesszük fel, azaz biológiai hasznosulását egészségi állapotunk nagymértékben befolyásolja. Az egészségtudat és preventív táplálkozás, életmód szükségessé teheti/teszi a szelén és a jód együttes pótlását. A jód és a szelén hatása mindenekelőtt megfelelő táplálkozási környezetben és életmód mellett tud érvényesülni. Pótlásuk optimális formái a megfelelő funkcionális vizek, italok.

Termékajánló

NANNA Jódos - Szelénes víz

NANNA Jód - Szelénes víz

Immuniumjódos - szelénes víz 1,6 liter
AquaMamajódos - szelénes víz 0,5 liter

A Jód és a Szelén hatásai:

- megfelelő pajzsmirigy működés (jód)

- erősíti az immun rendszert (szelén)

- a magzat szellemi és testi fejlődését fokozza (jód)

- Candida albicans gomba ellen hatásos (a kettő együtt)